verkiezing

NEWS, AUGUSTUS 2017 – VERKIEZINGEN UPDATE

VERKIEZINGEN

Ongeveer 19 miljoen stemgerechtigden in Kenia mochten dinsdag 8 augustus een nieuwe president kiezen.

De verkiezingen werden in binnen- en buitenland vol spanning gevolgd.  Tien jaar geleden, eind december ’07, ontaardden de stembusgang en de uitslag in etnisch geweld op grote schaal.

download

De zittende president Uhuru Kenyatta heeft de verkiezingen in Kenia gewonnen. De 55-jarige zakenman kreeg 54,27 procent van de stemmers achter zich en kan daarmee aan zijn tweede en tevens laatste termijn van vijf jaar beginnen.

President-Uhuru-Kenyatta

Laatste update!

De Keniaanse presidentsverkiezing moet binnen zestig dagen worden overgedaan. Het hooggerechtshof in het Oost-Afrikaanse land zegt dat de kiescommissie zich schuldig heeft gemaakt aan “onregelmatigheden en illegaliteiten”. De overwinning van zittend president Uhuru Kenyatta is daardoor ongeldig.

Oppositieleider Raila Odinga haalde zijn slag thuis: de verkiezingsuitslag is ongeldig verklaard.© reuters.

Het hof deed uitspraak in een zaak die was aangespannen door de Keniaanse oppositie. Oppositieleider Raila Odinga meent dat president Kenyatta alleen dankzij gesjoemel met de uitslagen is herkozen. Internationale waarnemers hadden juist geconcludeerd dat de verkiezingen grotendeels eerlijk waren verlopen.

De uitspraak van het hof is uniek in de Keniaanse geschiedenis. “Dit is een erg historische dag voor het Keniaanse volk”, jubelde Odinga. “Het is de eerste keer in de geschiedenis van Afrikaanse democratisering dat een rechtbank presidentsverkiezingen na onregelmatigheden nietig heeft verklaard.”