Ieder jaar bevallen 2,5 miljoen meisjes in ontwikkelingslanden van hun eerste kind als ze nog geen 15 jaar oud zijn. Dat zijn omgerekend 6.580 meisjes per dag!
Diepgewortelde cultuur
Meisjes hebben maar weinig te zeggen over hun eigen seksualiteit. Zo worden zij al op jonge leeftijd gezien als een vrouw; klaar voor het huwelijk en voor een zwangerschap. Kindhuwelijken zorgen er enerzijds voor dat meisjes op veel te jonge leeftijd zwanger raken. Want vanaf de dag van het huwelijk wordt van hen verwacht dat zij seks hebben met hun man. Anderzijds moeten meisjes die jong zwanger zijn vaak trouwen met de vader van het toekomstige kind. Een meisje is in veel ontwikkelingslanden minder waard dan een jongen. Naar school gaan heeft geen prioriteit, haar belangrijkste rol is: moeder en echtgenote. Vooral ongetrouwde meisjes en vrouwen hebben in veel landen geen toegang tot voorbehoedsmiddelen. Over het gebruik ervan hebben ze sowieso weinig te zeggen; dat bepalen de jongens of mannen.
Sinds het bestaan zet Kebene ook in op de algemene gezondheidszorgen. Het hoort bij de groei en de ontwikkeling van de kinderen. Bij de pasgeboren baby’s van de tienermama’s merken we meteen dat er nog meer aandacht nodig is om dit van dichtbij op te volgen. Vaak zijn de onvolgroeide lichamen van de jonge tienermama’s nog niet helemaal klaar voor een bevalling, worden de baby’s te vroeg geboren of hebben zij gewoon tekort aan informatie, vertrouwen, liefde en affectie. Extra emoties en zorgen. Baby’s van jonge moeders hebben vaker dan gemiddeld een groeiachterstand. Dat merken we en dat is een extra zorg voor Kebene.
Hoewel we reeds enkele flinke baby’s en peuters hebben waarvan de jonge mama weer terug naar school gaan om hun educatie verder te zetten en enkele meisjes ook een korte termijn opleidingen volgen is het een mooi verhaal en een grote stap. Maar… helaas hebben wij ook prematuur baby’tjes, of jonge peuters met grote achterstand door de gevolgen van een te vroege zwangerschap. Deze kinderen hebben een verhoogd risico op verschillende ontwikkelingsproblemen. Na een vroeggeboorte kunnen hersenbeschadigingen optreden door zuurstoftekort, bloedingen en infecties. Hoe pakken we dit aan, wat kunnen we doen?
Ons blijven inzetten voor de noden en zorgen, want er is hoop dat Kebene samen met haar sponsors een verschil maakt voor deze ongewenste baby’s, vaak misbruikte jonge tienermama’s.
Comments are closed