NEWS, AUGUSTUS 2022 – Verkiezingen Kenia 2022

By Kebene CH

29 april 2024

Op 9 augustus stemden Kenianen voor het presidentschap? De strijd ging tussen Raila Odinga en William Ruto in spannende race voor de president zetel van Kenia…

Uhuru Kenyatta, die na twee termijnen aftreedt geeft de fakkel door aan William Ruto. Op 8 augustus gingen de stembussen open, een strijd tussen twee rivalen Odinga en Ruto. Beiden zijn vertegenwoordigers van groepen die decennialang lijnrecht tegenover elkaar staan. Het werd een nek aan nek race. Verliezer, Raila Odinga, legt zich niet neer bij de uitslag en zou alle mogelijke juridische stappen overwegen. In de straten bleef het behoorlijk rustig en vredevol in tegenstelling tot de vorige verkiezingen waar er gewelddadige protesten plaatsvonden met gevolg: een lange crisis voor het land.

Update 26/08/2022

Juridische strijd dreigt nadat Keniaanse oppositieleider Odinga verkiezingsresultaten verwerpt. De Keniaanse oppositieleider Raila Odinga weigert om zijn rivaal William Ruto te erkennen als de nieuwe Keniaanse president. De cijfers die de kiescommissie maandag presenteerde, moeten volgens hem ‘door de rechtbank worden vernietigd’.

Daarmee dreigt de uitslag van de presidentsverkiezingen in Kenia opnieuw onderwerp te worden van een juridische strijd. Odinga liet dinsdagmiddag in het midden of hij van plan was de uitslag aan te vechten, maar sprak van een ‘aanfluiting en een flagrante minachting voor de grondwet en de wetten van Kenia’. Commentatoren in het land verwachten dat hij een petitie zal indienen bij het Hooggerechtshof om de bevindingen van de kiescommissie te herzien. Dat moet voor maandag gebeuren. Gisteren maakte de voorzitter van de Keniaanse kiescommissie IEBC bekend dat William Ruto met 50,49 procent de Keniaanse verkiezingen heeft gewonnen. Odinga zou met 48,85 procent tweede zijn geworden. Vlak voordat de kiescommissie de uitslag presenteerde, lieten vier van de zeven commissieleden echter al weten daar niet achter te staan. Volgens het viertal was het uiteindelijke tellingsproces ‘ondoorzichtig’.

Update 15/08/2022

In tegenstelling tot de opiniepeilingen die Raila Odinga als favoriete kandidaat vooropstelden, kreeg hij een flinke klap te verwerken nadat hij verloor van zijn belangrijkste concurrent William Ruto.

De Independent Electoral and Boundaries Commission of Kenya (IEBC) heeft op maandag 15 augustus William Ruto uitgeroepen tot de vijfde president van Kenia.

Ruto kreeg 7.176.141 stemmen en versloeg zijn naaste rivaal Raila Odinga die 6.942.930 kreeg. Dit komt neer op respectievelijk 50,49 procent en 48,85 procent.

Vier IEBC-commissarissen hebben een verrassende persconferentie gehouden in het Serena Hotel, Nairobi, waar ze hebben gezegd dat ze geen eigenaar zullen worden van de resultaten die worden aangekondigd door voorzitter Wafula Chebukati.
De commissarissen, waaronder vicevoorzitter Juliana Cherera, commissarissen Francis Wanderi, Irene Masit en Justus Nyang’aya, hebben beweerd dat de resultaten op ondoorzichtige wijze tot stand zijn gekomen, zonder verdere details te geven.

“We zijn niet bij Bomas omdat we geen verantwoordelijkheid kunnen nemen voor de resultaten die zullen worden aangekondigd”, zei mevrouw Cherera.

William Ruto, de 5de president van Kenia

Update 12/8/22

Spannend, het is een nek aan nek race! Spoedig zullen we weten wie de nieuwe president zal zijn voor Kenia,… hopend blijft alles vredevol en zullen er geen spanningen zijn. Ambtenaren van de Independent Electoral and Boundaries Commission (IEBC) worden na de algemene verkiezingen omringd door politieke kandidaten van verschillende partijen en hun agenten in het telcentrum van de St. Teresa Girls Secondary School in de buurt van Mathare in Nairobi, Kenia, 11 augustus 2022. Wachten op het resultaat…

Update 8/8/2022

Kenianen kiezen hun volgende president na een intense campagne die werd gedomineerd door debatten over de kosten van levensonderhoud, werkloosheid en corruptie. De vertrekkende president Uhuru Kenyatta, die de grondwettelijk beperkte twee termijnen heeft gediend, steunt de eenmalige vijand Raila Odinga, 77, om hem op te volgen.

Meer dan 22 miljoen Kenianen hebben zich geregistreerd om te stemmen.

Verkiezingsperiodes zijn in Kenia van oudsher momenten van spanningen en gelokaliseerd geweld waarbij de internationale gemeenschap niet als het doelwit wordt behandeld maar waarbij de algemene veiligheidstoestand wel achteruit gaat.  Verhoogde waakzaamheid is aangeraden.

About Kebene CH